Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2007

Βουφραδα Ιστορικό της Περιοχής

Η Βουβράδα στο Πασαλίκι της Μεθώνης

Η Πελοπόννησος μετά την κάθοδο του Μωάμεθ του Πορθητή το 1460 πέρασε στην κυριαρχία των Τούρκων.

Οι τούρκοι όρισαν σαν κέντρο διοίκησης της Πελοποννήσου το Ναύπλιο που διατηρήθηκε σαν πρωτεύουσα έως το 1770 .
Την χρονιά αυτή ξεσπούν στην Πελοπόννησο τα Ορλωφικά και οι τούρκοι μεταφέρουν το κέντρο διοίκησης στην Τρίπολη η οποία γίνεται έδρα του Βεζίρη.
Εκεί καταλήγουν όλες οι αναφορές των κοτζαμπάσηδων που αφορούσαν τις κινήσεις των υπόδουλων Ελλήνων ,
Η περιοχή της Μεσσηνίας ήταν χωρισμένη σε δύο πασαλίκια της Μεθώνης και της Κορώνης. Η Μεθώνη ήταν η έδρα του πασά ο οποίος διατηρούσε πάντα δίπλατου μια δύναμη 200 Τούρκων και ένα δήμιο.
Το πασαλίκι της Μεθώνης ήταν χωρισμένο σε 4 επαρχίες ( Καζάδες ) την επαρχία Μεθώνης ,την επαρχία της Αρκαδιάς , την επαρχία του Νιόκαστρου και την επαρχία του Φαναριού.
Η μισή περιοχή της Βουφράδας ανήκε στην επαρχία ( Καζάς )της Μεθώνης ,και η άλλη μισή στην επαρχία του Νιόκαστρου. Κάθε καζάς είχε διοικητή τον Βοεβόδα που στην υπηρεσία του είχε έναν δικαστή ( Κατή ) που έλυνε τις διαφορές που προέκυπταν μεταξύ των Ελλήνων και Τούρκων με βάση το κοράνιο.
Οι διαφορές μεταξύ των Ελλήνων λύνονταν από τα Επισκοπιλά Δικαστήρια .Εκτός από τον δικαστή ο Βοεβόδας είχε πάντα δίπλα του έναν Τούρκο ταμία για την είσπραξη των φόρων καθώς και και τον (μπουλουκμπαση ) τον επικεφαλής του αποσπάσματος.
Τα χωριά της επαρχίας τα διοικούσαν οι απάχηδες οι οποίοι συν’ηθως έδιναν το ονομά τους σε αυτά πχ Αρναούτογλι < Χαραυγή > Ζαίμογλι < Δάρας > κλπ.
Τα χωριά Σκάρμηγκα , Πισπίσια , Νάσια , Ρούτσι κλπ ανήκαν στον καζά του Νιόκαστρου αντίθετα από τον κύριο όγκο των χωριών της Βουφράδος που ανήκαν στον καζά της Μεθώνης

Δεν υπάρχουν σχόλια: