Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2007

Η δολοφονία του Αθαν.Μαργέλη

Η δολοφονία του Δημάρχου Αθανασίου Μαργέλη

Ο κομματικός φανατισμός και τα πολιτικά πάθη στην χώρα μας
( από την ανεξαρτησία της έως σήμερα ) είναι υπεύθυνα για πολλές τραγωδίες και συμφορές που έχουν συμβεί σε αυτό τον τόπο.
Τα θύματα είναι χιλιάδες και κάθε γωνιά της πατρίδας μας έχει θρηνήσει τους δικούς της νεκρούς.
Στον δήμο Βουφράδος ένα από τα θύματα αυτής της κατάρας ήταν και ο δήμαρχος Αθανάσιος Μαργέλης
Ο αγώνας για τον έλεχγο του δήμου ήταν καθημερινός και οι προσωπικές αντιδικίες είχαν ξεπεράσει κάθε όριο ,οι πολίτες είχαν μοιραστεί σε στρατόπεδα , ο κάθε αντίπαλος ήταν θανάσιμος εχθρός.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα σχεδόν καθημερινές συμπλοκές οι οποίες επέφεραν τελικά και την δολοφονία του δημάρχου Αθαν. Μαργέλη
Ποιος ήταν ο Μαργέλης ?
Ο Μαργέλης καταγόταν από το ομώνυμο χωριό του δήμου Βουφράδος , Μαργέλι και η οικογενειά του κατά την διάρκεια της επανάστασης του 1821 αλλά και στα μετεπαναστατικά χρόνια έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή , για αυτό τον λόγο τιμήθηκαν ο ίδιος αλλά και ο πατέρας του με την εκλογή τους στον θώκο του Δημάρχου Βουφράδος..
Η πρώτη εκλογή του , σαν επαρχιακού συμβούλου Πυλίας έγινε το 1852 με την υποστήριξη του πατέρα του που ήταν δήμαρχος Βουφράδος.
Το 1879 θέτει υποψηφιότητα για δήμαρχος Βουφράδος , αλλά δεν εκλέγεται,αυτό όμως δεν τον λυγίζει και ξαναβάζει υποψηφιότητα στις επόμενες δημοτικές εκλογές το 1883 και κατορθώνει να πάρει την δημαρχία.
Το έργο που προσέφερε στην περιοχή στην διάρκεια της θητείας του ήταν σημαντικό .

Στις εκλογές του 1887 είναι και πάλι υποψήφιος για την δημαρχία με πολιτικό αντίπαλο τον Αναστάσιο Τσαπόγα ένα νέο πολιτικό (από μεγάλη οικογένεια) με υποστήριξη από τα μεγάλα χωριά του δήμου.
Ο Μαργέλης βρίσκεται σε προχωρημένη ηλικία οι μετακινήσεις του στα χωριά του δήμου είναι δύσκολες,ο προεκλογικός του αγώνας δεν αποδίδει ,με αποτέλεσμα να χάσει την δημαρχία.
Μετά την εκλογική του ήττα αποσύρεται στο χωριό του το Μαργέλι και δεν μετέχει πλέον στα κοινά.

Μια χειμωνιάτικη μέρα του Δεκέμβρη του 1889 ο γιός του Δημήτρης λογομάχησε για πολιτικούς λόγους με τον Λεωνίδα Λαμπρόπουλο έξω από το μαντρί του τελευταίου, της λογομαχίας ακολούθησε συμπλοκή κατά την διάρκεια της οποίας ο Δημήτρης Μαργέλλης τραυμάτισε τον Λαμπρόπουλο. (σ.σ. η οικογένεια Μαργέλη στήριζε την παράταξη του Νικολάου Μισυρλή και η οικογένεια Λαμπρόπουλου την παράταξη του Νικολάου Καραπαύλου.)
Τα πολιτικά πάθη την περίοδο αυτή είχαν οξυνθεί πολύ , οι καυγάδες και οι μικροσυμπλοκές ήταν καθημερινό φαινόμενο.
Μετά τον τραυματισμό του Λεωνίδα Λαμπρόπουλου ο αδελφός του Περικλής οπλοφορώντας πήγε στο σπίτι των Μαργελαίων με σκοπό να πάρει εκδίκηση .Από τις φωνές του βγήκε στο παράθυρο ο Αθανάσιος Μαργέλης προσπαθώντας να ηρεμήσει τον ευρισκόμενο σε έξαλλη κατάσταση Περικλή Λαμπρόπουλο .
Στην λογομαχία τους επάνω χωρίς κανένα ενδοιασμό ο Λαμπρόπουλος πυροβόλησε τον Αθανάσιο Μαργέλη τραυματιζοντάς τον σοβαρά και την επόμενη ημέρα επήλθε ο θανατός του .

Μετά την δολοφονία του Δημάρχου Μαργέλη η οικογένεια Λαμπρόπουλου αποχώρησε από το χωριό και εγκαταστάθηκε σε άλλα χωριά του Δήμου ( Σκάρμιγκα κλπ).φοβούμενοι για αντίποινα και βεντέτα,
Στην κηδεία του Μαργέλη συνέρευσε πλήθος κόσμου από όλο τον δήμο διότι ήταν ιδαίτερα δημοφιλής αλλά και γιατί κατά την διάρκεια της θητείας του είχε βοηθήσει πολλές φτωχές και αδύναμες οικογένειες της Βουφράδας

Δεν υπάρχουν σχόλια: