Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2007

Νίκος Σκαλτσής

Νίκος Σκαλτσής: Δήμαρχος την περίοδο 1870-1882

Για δώδεκα συνεχή χρόνια (1870-1882) δήμαρχος του δήμου Βουφράδος ήταν ο Νίκος Σκαλτσής ,γιός του μεγάλου αγωνιστή του 1821 Κυριάκου Σκαλτσή .
Πρωτοεξελέγη στις εκλογές του 1870 μια χρονιά που ο δήμος Βουφράδος όπως άλλωστε και όλη η χώρα ζούσε κάτω από τον φόβο της ληστοκρατίας .
Η περιοχή του δήμου είχε γεμίσει στρατιωτικά αποσπάσματα που κυνηγούσαν ληστές και φυγόδικους στα βουνά του δήμου. Σε καταδίωξη φυγόδικων το 1875 στο Μανιάκι τραυματίστηκε σοβαρά ο δημαρχιακός πάρεδρος Μανιακίου , Γ. Παναγιωτόπουλος .
Αυτό το γεγονός ανάγκασε τον δήμαρχο Σκαλτσή να πάρει δραστικά μέτρα κατά των φυγόδικων επιβάλλοντας σκληρές ποινές σε όσους κατοίκους έκρυβαν ή υπέθαλπταν ληστές.
Ο Νίκος Σκαλτσής έδωσε λύσεις σε πολλά προβλήματα των κατοίκων ,απέκτησε την φήμη του δίκαιου και ειλικρινή πολιτικού και οι δημότες τον τίμησαν με την ψήφο τους σε τρεις συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις.
Στις εκλογές του 1879 πολιτικούς αντιπάλους είχε τον Αθανάσιο Μαργέλη και τον Νικόλαο Τσαπόγα πολιτικούς που κυριάρχησαν στα δημοτικά δρώμενα του δήμου Βουφράδος τα επόμενα χρόνια.
Οι εκλογές ήταν δύσκολες αλλά κατόρθωσε να επανεκλεγεί .Στην διάρκεια της θητείας του κατόρθωσε να μετριάσει τα πολιτικά πάθη και χαρακτηριζόταν από σωφροσύνη και τιμιότητα .
Μετά τον θάνατο του η περιοχή του δήμου ξανάζησε μεγάλα πολιτικά πάθη από τις οικογένειες που επικράτησαν στα δημοτικά δρώμενα και όλοι αναζητούσαν τον σοφό και συνετό Νέστωρα του δήμου όπως τον αποκαλούσαν εχθροί και φίλοι σε όλη την διάρκεια της θητείας του

Δεν υπάρχουν σχόλια: