Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2007

Σπύρος Ζανιώτης

Σπύρος Ζανιώτης: Δήμαρχος Βουφράσου 1844

Στη δεύτερη περίοδο μετά την κατάργηση και συγχώνευση ( 1840 )των δήμων της Πυλίας το 1844 Δήμαρχος Βουβράδος ή Βουφράσου ήταν ο παλιός αγωνιστής του 1821 Σπύρος Ζανιώτης από την Πελεκανάδα .
Η θητεία του στον Δήμο ήταν μικρή διότι απολύθηκε από την κυβέρνηση Κωλέττη που κέρδισε τις εκλογές του Ιουλίου του 1844 ,η οποία ακύρωσε το Σύνταγμα και άρχισε ένα πρωτοφανή διωγμό όλων τον πολιτικών της αντιπάλων.
Ο Σπύρος Ζανιώτης κατηγορήθηκε για κατάχρηση στην φορολογία αιγοπροβάτων της περιοχής του δήμου Βουφράδος και τον Μάιο του 1845 επαύθη από δήμαρχος..
Οι κομματάρχες του Κωλέττη φοβούμενοι το λαικό έρεισμα του είχε ο Ζανιώτης αποφάσισαν να τον εξοντώσουν πολιτικά .
Τον Αύγουστο του 1845 τοποθετείται αστυνόμος του Δήμου ο Σπύρος Μπουρμπουχάκης με σκοπό να τρομοκρατήσει τους φίλους και οπαδούς του Ζανιώτη προκειμένου να τον εγκαταλείψουν .
Σε βοήθεια του αστυνόμου Μπουρμπουχάκη έρχεται η ομάδα του Γερμανού Μαυρομιχάλη με 80 οπλοφόρους οι οποίοι γυρνάνε όλα τα χωριά του δήμου τρομοκρατώντας τους υποστηρικτές του Ζανιώτη. Στις εκλογές που γίνονται τον ίδιο χρόνο ο Σπύρος Ζανιώτης κερδίζει πανηγυρικά την εκλογική αναμέτρηση.
Με την εγκατάσταση του Ζανιώτη στο Δημαρχείο οι Κωλλετικοί τον κατηγορούν πάλι για κατάχρηση και η κυβέρνηση τον θέτει πάλι σε αργία μέχρι να γίνει η δίκη του.
Η δίκη έγινε τον Νοέμβριο του 1846 μέσα σε μια ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα που είχαν δημιουργήσει οι υποστηρικτές του Ζανιώτη στο Δικαστήριο .Η απόφαση του δικαστηρίου αθώωσε τον Ζανιώτη και αν’ελαβε πάλι καθήκοντα.
Οι Κωλλετικοί δεν το έβαλαν κάτω ήθελαν πάσι θυσία τον Ζανιώτη εκτός δήμου .Με απόφαση του ο Έπαρχος Πυλίας τον παύει από δήμαρχο αγνοώντας την δικαστική απόφαση και τον θέτει σε κατ΄οίκον περιοσμόν μαζί με τον Γραμματέα του Δήμου Ιωάννη Παπαδόπουλο .
Την απόφαση του Επάρχου την επικύρωσε ο Νομάρχης Μεσσηνίας Αμβροσιάδης ο οποίος έπαυσε με διάταγμα του τον Σπύρο Ζανιώτη από δήμαρχο οριστικά

Δεν υπάρχουν σχόλια: