Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2007

Ο Πρώτος Δήμαρχος

Αθανάσιος Φράγκος: Ο πρώτος δήμαρχος...

Πρώτη έδρα του νεοσύστατου δήμου Βουφράσου
(Η ίδρυση του δήμου δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 80/28-12-1836.) ορίστηκε το Βλαχόπουλο με πρώτο διορισμένο δήμαρχο τον Αθανάσιο Φράγκο ,η απόφαση του διορισμού του δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 4 της 14ης Φεβρουαρίου 1836 και εισπράκτορας του δήμου ο Κ. Βάλλιας με το ΦΕΚ 80/28-12-1836.και τον αποτελούσαν τα χωριά:
1) Χατζή, 2) Βλαχόπουλο, 3) Γκρούστεσι, 4) Αρναούταλη, 5) Βελή, 6) Δάσος των Χιλίων Χωριών και 7) Μύλοι του Χατζή.
Ο δήμος ήταν μικρός σε έκταση με λίγους οικονομικούς πόρους από την τοπική φορολογία και ο Αθανάσιος Φράγκος που είχε λάβει μέρος στον αγώνα και είχε υπηρετήσει το Βλαχόπουλο σαν Δημοπρόκριτος σε όλη την διάρκεια του αγώνα και είχε κατορθώσει να αποκτήσει την φήμη του ικανού ,θεωρήθηκε σαν ο ποιο κατάλληλος να αναλάβει τα ηνία του νεοσύστατου δήμου.
Ο Αθανάσιος Φράγκος ήταν γνώστης των προβλημάτων της περιοχής και την εποχή του 1830 που στο Βλαχόπουλο και το Χατζή μεσουρανούσαν τα ονόματα των,Θεόδωρου Γιάνναρη ,και Αλεβίζου Ρένεση αυτός κατόρθωσε να εκλεγεί μαζί με τους Σταμάτη Σικαλιά ,Δημήτρη Ψώνη και Γιαννάκη Ρένεση σαν Δικαστικός Σύμβουλος, σύμφωνα με την υπ' αριθμ. 2070 διαταγή του διοικητή των μεσσηνιακών φρουρίων Κωνσταντίνου Ράμφου.
Αυτό φανερώνει ότι έχαιρε της εμπιστοσύνης των κατοίκων της περιοχής ,οι οποίοι στο πρόσωπο του έβλεπαν μια συνετή και δίκαιη προσωπικότητα.
Τον εισπράκτορα του δήμου Κ.Βάλια αντικατέστησε το 1837 ο Ι.Ζέρβας ο οποίος διορίστηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 1837 και ο διορισμός του δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 33/2-10-1937.
Ο Αθανάσιος Φράγκος υπηρετούσε σαν δήμαρχος το 1838 όταν ξέσπασε η αντιβαυαρική κινητοποίηση των κατοίκων σε συμπαράσταση του Βασίλη Μανιάτη ,η στάση του Αθανάσιου Φράγκου μάλλον ήταν φιλοβαυαρική γιατί με την κατάργηση – συγχώνευση των δήμων της Πυλίας που έκανε ο Όθωνας το 1840 παρέμεινε δήμαρχος όταν οι μισοί κάτοικοι είχαν εκδιωχθεί από τα χωριά του δήμου από τις Βαυαρικές δυνάμεις

Δεν υπάρχουν σχόλια: